ΜΑΝΗ !!!

(Η Κελεφά ξαπλωμένη πάνω στο λόφο της, είναι αναγκασμένη να βλέπει την απεραντοσύνη του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος.)
απο το βιβλιο του ΓΕΩΡ.Δ. ΓΛΕΤΖΑΚΟΥ

ΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ
ΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥ ΚΑΕΝΑΝ
ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΝΗ

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα!!!


Tην τελευταία Κυριακή του Μαρτίου μπαίνει το... καλοκαίρι. Η ώρα αλλάζει και όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μετακινήσουν τα ρολόγια τους μια ώρα μπροστά.
Έτσι, στις 3 το πρωί της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή θα δείχνουν 4 το πρωί.
Το μέτρο θα ισχύσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (30/10/2011).

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Το μεγαλείο των στίχων του εθνικού μας ύμνου!


Πόσοι από εμάς έχουμε διαβάσει ολόκληρο τον "Ύμνο εις την Ελευθερία", από τον οποίο οι δύο πρώτες στροφές αποτελούν τον Εθνικό μας Ύμνο; Φοβάμαι, λίγοι! Κι ακόμα λιγότεροι - ίσως ελάχιστοι- έχουμε μελετήσει πόση σοφία υπάρχει κρυμμένη σε κάθε λέξη του!






Κι όμως, πιστέψτε με, αξίζει τον κόπο! Όχι από "πατριωτισμό", αλλά γιατί οι περισσότεροι στίχοι του μοιάζουν σαν να μην γράφτηκαν το 1823, αλλά σήμερα! Αν έχετε τη διάθεση και τον χρόνο, σας εύχομαι καλή ανάγνωση!

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Άλλη μια κυβέρνηση "τίμησε" την επέτειο της 17ης Μαρτίου........

Απούσα και φέτος από τις εκδηλώσεις της 17ης Μαρτίου ήταν ακόμα μια Ελληνική Κυβέρνηση.
Σε μια τόσο σημαντική ιστορική επέτειο, θεωρούμε επιβεβλημένη την παρουσία σύσσωμης της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας της Ελλάδος, του Αρχιεπισκόπου και του Πρόεδρου της Δημοκρατίας.

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Μάνη -Οίτυλο -κάστρο της Κελεφάς -Τσίπα - Λιμένι

Πειρατική βραδιά 2010 στο δήμο Οιτύλου

istopia mou!!!!!! twra????


Ο Δήμος Οιτύλου (επαρχία Οιτύλου) σχηματίσθηκε για πρώτη φορά το 1835, με έδρα το Οίτυλο (Βοίτυλο), ενώ το 1840 συγχωνεύθηκαν σ’ αυτόν οι Δήμοι Άρεος (Αρεόπολις), Νικάνδρου (Πύργος) και Ιππολών (Δρύαλος). Είχε σφραγίδα κυκλική με έμβλημα «τον Απόλλωνα» και γύρω της τις λέξεις Δήμος Οιτύλου. Ο Δήμος είχε 6.160 κατοίκους το 1840, 8.165 το 1848, 7.885 το 1889 και 8.018 το 1907, ενώ ο Δημότης ονομαζόταν Οιτύλιος.

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

2010 !!!!!!!! πάρτι πάρτη & παρ- τι?



19-8-2010 στον προφήτη Ηλία.........



Αρχή της Επανάστασης του 1821

Αρχή της ΕπανάστασηςΓια τις τελευταίες προετοιμασίες της κήρυξης της Επανάστασης του '21 ο Γενναίος Κολοκοτρώνης, γιός του Θεόδωρου, γράφει: "Αναπτυσσομένης της ιδέας περί της Επαναστάσεως, ο σπινθήρ της Ελευθερίας ήναπτε τον ενθουσιασμό των Ελλήνων, οίτινες διενοούντο περί της ενάρξεως του πολέμου. Όθεν την 17ην Μαρτίου (1821) οι πρόκριτοι της Μάνης συνεννοήθησαν να λάβωσι τα όπλα κατά των Τουρκών." Πράγματι την 17ην Μαρτίου του 1821 συγκεντρώθηκαν στην Αρεόπολη (Τσίμοβα) οι πρόκριτοι της Μάνης και όλοι οι ένοπλοι Μανιάτες με αρχηγό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη(είχε εκλεγεί αρχηγός από τη Συνέλευση των Κιτριών) και ορκίστηκαν κάτω από το λάβαρο του Αγώνα, που το στήσανε προ του ιερού ναού των Ταξιαρχών "Νίκη ή Θάνατος", κηρύσσοντας την έναρξη της Επαναστάσεως. Στη συνέχεια ξεκίνησαν για την Καλαμάτα ειδοποιώντας και τα λοιπά επαναστατικά στρατεύματα της Μάνης, όσα ευρίσκοντο εκτός της Αρεόπολης, να συγκεντρωθούν σε ορισμένα σημεία για να βαδίσουν όλοι μαζί προς κατάληψη και απελευθέρωση της Καλαμάτας. Ο Ι. Θ. Κολοκοτρώνης στα Ελληνικά Υπομνήματα γράφει: "...κατά δε την 23ην Μαρτίου οι Μαυρομιχαλαίοι, Μούρτζινοι και λοιποί πανστρατιά εισήλθαν εις Καλαμάς, ότε αμαχητεί παρεδόθη ο Βοεβόδας μεθ' όλων των εκεί ευρεθέντων Τούρκων υπέρ των 150..."

Κάστρο Κελεφάς:



Κάστρο Κελεφάς: Το επιβλητικό κάστρο βρίσκεται δυτικά του χωριού Κελεφά και νότια του Οιτύλου.
Κτίστηκε από τους Τούρκους το 1670, με τη συνεργασία του Λυμπεράκη Γερακάρη, ενώ το 1685 Μανιάτες και Βενετοί κυρίευσαν το κάστρο που ήταν η έδρα του Χασάν Πασά.
Elliniko_Panorama_kelefa.jpg (148596 bytes)Οι Βενετοί το τελειοποίησαν και το κατέστησαν ένα από τα ισχυρότερα κάστρα, ενώ όρισαν προβλεπτή το Βερνάρδο Βλάβη. Το 1715 παρεδόθη στους Τούρκους με συνθήκη, αλλά σταδιακά εγκαταλείφθηκε.
Σήμερα διασώζονται τα πελώρια εξωτερικά τείχη, δύο πύργοι από τους 4 που είχε, ερειπωμένα κτίσματα στο εσωτερικό και ένα κανόνι, από τα 58 που διέθετε την εποχή της ακμής του.